Τι είναι η γκανιότα;
Αν δεν υπήρχε γκανιότα από τις στοιχηματικές εταιρείες, δηλαδή να ήταν μηδενική, τότε το σετ αποδόσεων σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θα ήταν 3.00 – 3.00 – 3.00, στο 1-Χ-2. Και για να δώσουμε ένα παράδειγμα από το μπάσκετ, το σετ στη νίκη των δύο ομάδων έπρεπε να ήταν 2.00, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει και ένας «αστερίσκος» στην υπόθεση, καθώς κάποιες από τις νόμιμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προσφέρουν επιλογές με μηδενική γκανιότα, κυρίως σε αναμετρήσεις μεγάλων γεγονότων (πχ. Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο).
Πώς υπολογίζεται η γκανιότα;
Από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρει και η γκανιότα, το ποσοστό δηλαδή που εισπράττουν οι μπουκ ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του γεγονότος. Ας πάρουμε, όμως, ένα σετ αποδόσεων ως παράδειγμα και να εξηγήσουμε πως υπολογίζεται η γκανιότα. Εστω, ότι έχουμε μπροστά μας το μεγάλο ντέρμπι της Ισπανίας, το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης με τις τιμές που κυκλοφορούν να είναι: 2.40 στον άσο, 3.50 στην ισοπαλία, 2.95 στο διπλό.
Αρχικά, διαιρούμε όλα τα σημεία με το 3.00 (3.00 διά 2.40, 3.00 διά 3.50, 3.00 διά 2.95) και έπειτα το συνολικό άθροισμα (3,12 διά 3.00). Το νούμερο που προκύπτει είναι τα 1,04. Μεταφέρουμε την υποδιαστολή μία θέση προς τα δεξιά και βρίσκουμε ότι στον παραπάνω αγώνα η γκανιότα έφτασε το 10,4%. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να υπολογιστεί η γκανιότα. Συνήθως, οι εταιρείες στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν από 5% έως 11 % και προφανώς όσο μικρότερη είναι η γκανιότα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος του παίκτη.
Πόσο σημαντική είναι η γκανιότα στους μπουκ;
Για τις στοιχηματικές εταιρείες, όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη στους παίκτες, άρα μιλάμε για μεγαλύτερο ποσοστό κερδών στους μπουκ. Οπως αναφέραμε πιο πάνω, οι εταιρείες χρησιμοποιούν γκανιότα από 5% έως 11%, ενώ αρκετές είναι εκείνες οι οποίες –ως προσφορά- προωθούν ένα μεγάλο γεγονός με 0% γκανιότα. Η ελληνική εταιρία, ο ΟΠΑΠ, τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε γκανιότα που έφτανε περίπου στο 15%. Το τελευταίο διάστημα την έχει κατεβάσει, όμως το ποσοστό παραμένει υψηλό σε σχέση με τις εταιρίες που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο.