Το τένις στον κόσμο του στοιχήματος είναι το σπορ που θυμίζει Χρηματιστήριο. Κάθε πόντος, ακόμη και ο πιο ασήμαντος, αλλάζει άμεσα τις αποδόσεις. Υπάρχει συνεχής κίνηση, τα νούμερα μεταβάλλονται συνέχεια και γι’ αυτό υπάρχει και διαρκής δράση.
Το trading είναι μια απλή και κατανοητή διαδικασία όπου στα ανταλλακτήρια στοιχήματος ξεκινάμε το ποντάρισμα υπέρ ενός αθλητικού γεγονότος σε υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια ποντάρουμε κατά του ίδιου σε χαμηλότερη, ώστε να εξασφαλίσουμε κέρδος από τη μεταβολή που θα προκύψει. Δύο αντίθετα στοιχήματα για τον ίδιο αγώνα που θα μας στείλουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, κατευθείαν στο ταμείο.
Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή δεν αγχωνόμαστε για το ποιος θα κερδίσει τον αγώνα. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε «διαβάσει» σωστά το ζευγάρι των αντιπάλων και να έχουμε σχεδιάσει με προσοχή την στρατηγική μας. Οι κινήσεις πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο με βασικούς συμμάχους τη γνώση και την εμπειρία.
Η παρέμβαση του παίκτη
Η τάση των αποδόσεων είναι συγκεκριμένη και ρυθμίζεται από την εξέλιξη του αγώνα. Κάποιος που παρακολουθεί το πώς αλλάζουν οι τιμές στο live, κατανοεί γρήγορα το πότε πρέπει να παρέμβει. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε το παιχνίδι, δίνουμε προσοχή στα στατιστικά και έχουμε ένα πλάνο στο μυαλό μας πριν ακόμη ξεκινήσει.
Ξέρουμε τις δυνατότητες των αντιπάλων παικτών και σε ένα βαθμό μπορούμε ακόμη και να προβλέψουμε την εξέλιξη της αναμέτρησης. Χωρίς όμως να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να δικαιωθούμε.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει υπομονή, ψυχραιμία και σωστή αντίδραση σε καίρια σημεία του αγώνα. Όποιος αποκτήσει τη φιλοσοφία του trading είναι εύκολο μετά να παρέμβει στο σωστό timing. Όχι για να παίζει κάθε παιχνίδι που βλέπει μπροστά στην οθόνη του αλλά εκείνο για το οποίο έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ο «βασιλιάς του trading»
Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς των σπορ». Με τον ίδιο τρόπο αποδεχόμαστε πως το τένις είναι ο «βασιλιάς του trading» στο στοίχημα. Καλή περίπτωση και το μπάσκετ, όπου και εκεί αλλάζουν συνέχεια οι αποδόσεις, αλλά σαν το τένις δεν έχει.
Δεν ξεχνάμε ότι η διακύμανση στην απόδοση είναι αυτή που θα μας δώσει το κέρδος. Και δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε κάθε πόντο αλλάζουν τα νούμερα, σε κάθε φάση μπορεί να υπάρξει ευκαιρία, αν γίνει σωστή εκτίμηση.
Θέλει ταχύτητα χωρίς παρορμητισμό. Με βασικό οδηγό τη μείωση του ρίσκου και όχι απαραίτητα τη διεκδίκηση ενός μεγάλου ποσού. Σύνεση και μέτρο, δίχως ενθουσιασμό, ιδίως όταν έρχονται οι νίκες. Ο καλός παίκτης ξέρει πότε να σταματήσει και πότε είναι ευχαριστημένος με τα κέρδη που αποκόμισε.
Ποντάρισμα στο φαβορί
Είναι συνήθως η πιο αποδοτική περίπτωση. Ειδικά όταν υπάρχει διαφορά επιπέδου ανάμεσα στους δύο τενίστες. Σίγουρα δεν θα κερδίσετε μεγάλα ποσά. Εκτός αν έχετε μεγάλη μπάνκα. Το όφελος όμως είναι πολλές φορές πιθανό. Τα φαβορί συνήθως κερδίζουν και όταν κάνουν το πρώτο break, η τιμή πέφτει. Η διαφορά από εκείνη που είχαμε ποντάρει είναι αρκετή για να μας στείλει άμεσα στο ταμείο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί, με μικρότερο φυσικά κέρδος, αν το φαβορί κρατήσει το σερβίς του και πάρει το game. Πάλι θα πέσει η απόδοση, πάλι το trading θα μας δώσει μια νίκη. Μικρότερη αλλά ξανά με θετικό πρόσημο στο ταμείο. Περισσότερα συν, μεγαλύτερο κέρδος.
Στην περίπτωση βέβαια που κάνει μπρέικ το αουτσάιντερ, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε διαφορετική στρατηγική. Συνήθως περιμένουμε την αντίδραση του φαβορί και να γυρίσει το σετ ή το ματς υπέρ του. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποδεχτούμε τη χασούρα ή να εξισορροπήσουμε την κατάσταση βλέποντας και τις τιμές υπέρ του αουτσάιντερ.
Η ευκαιρία μετά από χαμένο πρώτο σετ
Σε αυτή την περίπτωση η τιμή στο φαβορί ανεβαίνει σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. Και η ανατροπή, αν το φαβορί έχει χάσει για παράδειγμα το πρώτο σετ, μοιάζει αρκετά πιθανή για πολλούς λόγους.
Στον τελικό του 2021 στο Ρολάν Γκαρός ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετώπισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Όποιος μπήκε στο παιχνίδι μετά το χαμένο πρώτο σετ του «Νόλε» με 7-6, ποντάροντας σε νίκη του Σέρβου που ήταν το φαβορί στο pregame, πήρε στο φινάλε ένα σημαντικό κέρδος.
Όποιος τόλμησε να το κάνει μετά το δεύτερο κερδισμένο σετ του Τσιτσιπά (6-2), στο τέλος πανηγύρισε πιο τρελά και από τον ίδιο τον Τζόκοβιτς. Το 2-0 σετ υπέρ του Ελληνα πρωταθλητή έγινε 2-3 και το φαβορί τελικά επιβεβαιώθηκε. Η μεγάλη ανατροπή πλήρωσε μεγάλα ποσά στους πιο διορατικούς και γνώστες του τένις. Ο Τσιτσιπάς δεν είχε κερδίσει κανένα Grand Slam στην καριέρα του, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του είχε κατακτήσει 19(!) πριν από εκείνο τον τελικό.
Η πτώση της αδρεναλίνης
Το πιο απλό που θα μπορούσε μάλιστα να κάνει κάποιος στο 2-0 ήταν να παίξει νικητή τρίτου σετ τον Τζόκοβιτς. Η αδρεναλίνη ενός τενίστα που είναι αουτσάιντερ σε έναν τελικό Grand Slam πέφτει απότομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ήταν φυσικό να χαλαρώσει ο Τσιτσιπάς, καθώς χρειαζόταν ένα σετ για να φτάσει στη νίκη. Φαινόταν πολύ κοντά αλλά όπως αποδείχτηκε βρισκόταν πολύ μακριά από το τρόπαιο.
Η στατιστική λέει ότι τα αουτσάιντερ κερδίζουν συχνότερα το πρώτο σετ παρά κάποιο από τα επόμενα. Και η αντίδραση του φαβορί είναι πιο πιθανή στο δεύτερο, αν έχει χάσει το πρώτο. Μάλιστα στο πρώτο break που θα κάνει ή αν διατηρήσει καλό πρώτο σερβίς, η απόδοση θα πέσει χαμηλά υπέρ του και το κέρδος μόλις πουλήσουμε θα είναι σημαντικό.
Trading ανά game
Εδώ το ρίσκο μειώνεται σημαντικά. Μικρό το κέρδος, εκτός αν ο παίκτης διαθέτει μεγάλο κεφάλαιο. Με ποντάρισμα σε αυτόν που σερβίρει, όταν για παράδειγμα προηγείται 30-0, σε περίπτωση κατάκτησης του game υπάρχει μια πτώση στην απόδοση που μπορεί να φτάσει και στο 0.10. Δεν είναι καθόλου άσχημο αν το εκμεταλλευτούμε κάποιες φορές στη διάρκεια της αναμέτρησης.
Το κέρδος από server σε server μπορεί να μας φέρει ένα ικανοποιητικό ποσό στο τέλος του παιχνιδιού, αρκεί να «διαβάζουμε» σωστά και την ψυχολογία των δύο παικτών. Ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουμε μπρέικ, η πιθανή απώλεια είναι συνήθως από ένα μέρος των κερδών και όχι από το κεφάλαιο. Θα πρέπει να σπάει συνέχεια ο ένας το σερβίς του άλλου για να πάνε στραβά τα πράγματα.
Υπάρχει και το trading σε κάθε πόντο αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν το επιλέγουν ούτε επαγγελματίες παίκτες που έχουν πολλά χρόνια πείρας. Είναι περισσότερο τζόγος παρά τεχνική, οπότε στηριζόμαστε στην τύχη και όχι στις δικές μας δυνατότητες.