Μαρσέιγ - Ολυμπιακός διαιτητής: Ευχάριστες αναμνήσεις στο «Βελοντρόμ»
Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μία από τις πιο απαιτητικές ευρωπαϊκές βραδιές στο προγραμμα αγωνων της League Phase του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αντιμετωπίζει τη Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ», για τη δεύτερη αγωνιστική. Η έδρα των Μασσαλών, η ένταση που παραδοσιακά συνοδεύει τα παιχνίδια τους και η σημασία κάθε βαθμού στη νέα μορφή της διοργάνωσης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία αναμέτρηση υψηλής πίεσης, όπου ακόμη και οι αποφάσεις του διαιτητή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Μαρσέιγ – Ολυμπιακός διαιτητής

Την ευθύνη της αναμέτρησης θα έχει ο Μάικλ Όλιβερ, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Άγγλους διαιτητές και μέλος της κατηγορίας Elite της UEFA. Ο 41χρονος είναι διεθνής από το 2012 και διαθέτει τεράστια εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονς Λιγκ, μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων και παιχνίδια με πολύ υψηλό διακύβευμα. Βοηθοί του στη Μασσαλία θα είναι οι Στιούαρτ Μπερτ και Τζέιμς Μέινγουορινγκ, τέταρτος ο Άντριου Μάντλεϊ, ενώ στο VAR θα βρίσκεται ο Άντριου Ντάλας με AVAR τον Ντένις Χίγκλερ.
Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει φυσικά ο τελικός του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2022, Ρεάλ Μαδρίτης – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-0 στο Ελσίνκι. Έχει ακόμη διευθύνει τους τελικούς του αγγλικού κυπέλλου το 2018 και το 2021, αλλά και τον τελικό του Λιγκ Καπ το 2016, ενώ έχει συμμετάσχει σε EURO και Παγκόσμια Κύπελλα.
Ο Μάικλ Όλιβερ μόνο άγνωστος δεν είναι στους «ερυθρόλευκους», καθώς το παιχνίδι στη Μασσαλία θα είναι η τέταρτη φορά που θα διευθύνει ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Ολυμπιακού. Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2017, στο Μπεσίκτας – Ολυμπιακός 4-1 για τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ακολούθησαν την περασμένη σεζόν το Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 3-4 και το Λεβερκούζεν – Ολυμπιακός 0-0 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ισοπαλία και δύο ήττες λοιπόν.
Ο Μάικλ Όλιβερ έχει συναντήσει αρκετές φορές κι ελληνικούς συλλόγους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε έξι καταγεγραμμένα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης, ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων είναι δύο νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Μάλιστα, έχει σφυρίξει δύο φορές και την Εθνική ομάδα, στις ήττες από Ολλανδία το 2023 και Δανία το 2025.
Η Μαρσέιγ γνωρίζει επίσης καλά τον Άγγλο ρέφερι, καθώς ο Όλιβερ έχει διευθύνει τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες της πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο απολογισμός της είναι μία νίκη και δύο ήττες, με πέντε γκολ υπέρ και έξι κατά. Η πρώτη συνάντηση ήταν στον πρώτο ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ το 2022, όταν η Μαρσέιγ ηττήθηκε 3-2 από τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ. Ακολούθησε το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο «Βελοντρόμ» τον Αύγουστο του 2023, μία νίκη όμως που δεν είχε αντίκρισμα, καθώς οι Γάλλοι αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Η τρίτη ήταν τον Απρίλιο του 2024, στο Μπενφίκα–Μαρσέιγ 2-1 για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Μαρσέιγ – Ολυμπιακός διαιτητής στατιστικά

Το συνολικό πειθαρχικό προφίλ του Όλιβερ δεν παραπέμπει σε έναν ακραία «καρτάκια» διαιτητή, αλλά οι αριθμοί του είναι σταθερά υψηλοί. Σε 546 καταγεγραμμένα παιχνίδια έχει δείξει 1.907 κίτρινες κάρτες, δηλαδή 3,49 ανά αγώνα. Παράλληλα, έχει βγάλει 40 απευθείας κόκκινες, ενώ άλλες 34 αποβολές προέκυψαν μέσω δεύτερης κίτρινης. Συνολικά, δηλαδή, καταγράφονται στα στατιστικά του 74 αποβολές, μία κάθε 7,4 παιχνίδια.
| OVER 4,5 ΚΑΡΤΕΣ | UNDER 4,5 ΚΑΡΤΕΣ | OVER 0,5 ΚΟΚΚΙΝΗ |
|---|---|---|
|
|
|
|
Στο Γιουρόπα Λιγκ, ο Άγγλος ανεβάζει ελαφρώς τον μέσο όρο του. Σε 34 παιχνίδια έχει δείξει 134 κίτρινες κάρτες, δηλαδή 3,94 ανά αναμέτρηση, ενώ έχει αποβάλει έξι παίκτες. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Αμπουμπακάρ της Μπεσίκτας στη νίκη της Μπεσίκτας επί του Ολυμπιακού.
| ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΡΤΕΣ | ||
|---|---|---|
| ΜΑΡΣΕΪΓ | ΙΣΟΠΑΛΙΑ | ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ |
|
|
|
|
Μαρσέιγ – Ολυμπιακός διαιτητής στοίχημα
Πιο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα του Όλιβερ στους καταλογισμούς πέναλτι. Στα 546 παιχνίδια του καταγράφονται συνολικά 196 πέναλτι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 0,36 ανά αγώνα. Πρακτικά, ο Άγγλος δείχνει την άσπρη βούλα περίπου μία φορά κάθε 2,8 παιχνίδια, επομένως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο στις αναμετρήσεις που διευθύνει.
Η εικόνα στο Γιουρόπα Λιγκ είναι σχεδόν ίδια με τον συνολικό μέσο όρο της καριέρας του. Σε 34 αγώνες στη διοργάνωση έχει καταλογίσει δώδεκα πέναλτι, δηλαδή 0,35 ανά ματς ή περίπου ένα κάθε 2,8 παιχνίδια. Επομένως, σε αντίθεση με άλλους διαιτητές που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανά διοργάνωση, ο Όλιβερ διατηρεί στο Γιουρόπα Λιγκ σχεδόν ακριβώς την ίδια συχνότητα καταλογισμού πέναλτι που έχει συνολικά στην καριέρα του.
| ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΝΑΛΤΙ | ΜΑΡΣΕΪΓ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΕΝΑΛΤΙ | ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΕΝΑΛΤΙ |
|---|---|---|
|
|
|
|
Σε ό,τι αφορά τις κάρτες των παικτών, οι αμυντικοί του Ολυμπιακού είναι οι πρώτοι… υποψήφιοι στη Novibet. Ρέτσος, Κάρμο και Έσε αξίζουν να αναζητηθούν ενώ ο Αρίτ από πλευράς Μαρσέιγ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να κιτρινιστεί χάρη στα… πολλά νεύρα που διαχρονικά έχει στα ματς.
| ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΡΤΑ Ο ΡΕΤΣΟΣ | ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΡΤΑ Ο KΑΡΜΟ | ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΡΤΑ Ο ΕΣΕ | ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΡΤΑ Ο ΑΡΙΤ |
|---|---|---|---|
|
|
|
|
|